Accessibility Tools

Skip to main content

3 tips för att sätta upp gränser för nyhetskonsumtionen

Hur blir du påverkad av information och nyhetsflödet?

När jag växte upp i Norrland under 70-talet så fick vi nyheter via tidningen på morgonen, via radion varje hel timme och TV´n på kvällen. Däremellan var nyhetsflödet helt tyst. 
Idag få vi nyheter direkt när det händer. Push-notiser, mail, SMS och appar som plingar och pockar på uppmärksamhet. Sedan ska vi inte prata om alla sociala media som också vill ha tillgång till din uppmärksamhet. 

Behöver vi verkligen vara så uppdaterad som vi är idag? Jag tycker inte det. Under 90-talet så bodde en av mina vänner i Frankrike. Jag frågade honom hur det gick att hålla sig uppdaterad med nyheterna etc. då han inte kunde franska. Han svarade kort "Jag behöver inga nyheter." Jag blev konfunderad och försökte argumentera. Hans resonemang var - händer det något som påverkar mig så får jag reda på det på något sätt. Slutsatsen är, om det verkligen är viktigt så kommer man få reda på det på ett eller annat sätt. 

Vilka nyheter är viktiga för dig?

Lokala nyheter? Ekonomiska nyheter? Inrikesnyheter? Världen? Kulturnyheter? Vädret? Sporten? Från Chefen? Från dina kunder? Rykten och skvaller om dina vänner?

Det är omöjligt att hålla sig uppdaterad inom alla områden. Idag kan man verkligen gräva ned sig i nyheterna. Det finns hur mycket som helst. När morgontidningen är läst, morgonekot är sänt, nyhetsmorgon är slut så finns det obegränsat på tv och internet. Snart får ai-agenter som summerar ihop det som du behöver / vill ha koll på. Livet blir enklare då. 

Hur blir du påverkad?

När du tar till dig nyheterna, hur får det dig att känner dig? Känner du dig stärkt? Får du mer energi? Eller får du en känsla av hopplöshet, otillräcklighet? Du kanske till och med blir ledsen.

Vissa personer reagerar positivt på att se / höra om andra olycka. Det får en att känna att man är bättre än de andra vilket stärker sin egna självkänslan. 
Om du blir negativt påverkad av nyheterna så bör du begränsa dig att ta del av dem.

Jag började hänga på twitter. Dels för att jag vill sprida positivt positivt budskap och dels hålla mig uppdaterad utan filter. Wow, vilken circus det är där. Ansedda Svenska politiker medvetet sprider falska nyheter - beter sig som Trump, journalister som kastar skit på varandra och alla gör sitt bästa att känna sig betydelsefull. Nu har jag begränsat mig till max 15 minuter per dag för att inte helt tappa tron på Sverige. Samtidigt som det ger mig massor av energi då Yes You Rock®  är viktigare än någonsin - att sprida positivitet och minska polariseringen mellan människor.    

3 tips för att sätta upp gränser för nyhetskonsumtionen

 1. Bestäm en fast tid för nyheter
  Sätt av specifika tider på dagen för att kolla nyheterna, till exempel 15 minuter på morgonen och 15 minuter på kvällen. Detta hindrar dig från att konstant scrolla genom nyhetsflöden och låter dig fokusera på din dag utan störningar.

 2. Välj dina källor noggrant
  Det är lätt att dras med i en virvel av nyheter från alla möjliga håll. Bestäm vilka nyhetskällor som är mest tillförlitliga och relevanta för dig. Genom att begränsa antalet källor kan du minska mängden information och förbättra kvaliteten på det du läser.

 3. Skapa en "no-news" zon
  Bestäm att vissa delar av dagen eller specifika platser i ditt hem är fria från nyheter. Det kan vara under måltider, en timme innan sänggåendet, eller i sovrummet. Denna zon blir en plats för återhämtning och reflektion utan nyheternas stress.

I en värld där nyheterna aldrig sover kan det vara utmanande att hitta en balans som inte dränerar vår energi eller stjälper vår sinnesro. Från min egen upplevelse och utifrån vad jag sett hos andra, är det klart att ett oavbrutet nyhetsflöde ofta leder till stress snarare än insikt. Att sätta gränser för vår nyhetskonsumtion är därför inte bara en fråga om digital hygien, utan om personligt välbefinnande.

Genom att begränsa notiser, välja specifika tider för nyhetsläsning, vara selektiv med våra källor, skapa zoner fria från nyheter och reflektera över nyheternas inverkan, kan vi ta kontroll över informationsflödet snarare än att låta det kontrollera oss. Dessa strategier hjälper oss att hålla oss informerade utan att bli överväldigade och bibehåller vår mentala hälsa i en tid som ofta präglas av informationsöverflöd.

Låt oss sträva efter en medveten närvaro i hur vi konsumerar nyheter, för att på så sätt inte bara skydda oss själva utan också fördjupa vår förståelse för världen runt oss. Mindre kan faktiskt vara mer när det kommer till nyheter.

Dela denna artikel

Bli medlem nu

Det finns olika nivåer på medlemskap Yes You Rock®  Motivationsplattform. Välj vilken nivå som passar dig / er bäst. 

För 1 person

Medlemskap i Yes You Rock® - Motivationsplattformen för en person.

 • Inspirationsföreläsning 1 ggr / vecka
 • Inspirationsmail 2 ggr / vecka
 • Artiklar, filmer och inspiration
 • Nedladdningsbara bilder, mallar etc.
 • med mera

Betalningssätt

 • Kredit-/Betalkort
 • Månadsprenumeration, automatisk förlägning

Företag / Organisationer

För 5 personer och fler

Motivationsplattformen

 • Inspirationsföreläsning 1 ggr / vecka
 • Inspirationsmail 2 ggr / vecka
 • Artiklar, filmer och inspiration
 • Nedladdningsbara bilder, mallar etc.
 • med mera

Betalningssätt

 • Kredit-/Betalkort
 • Faktura
 • 3 månadersavtal

Vanliga frågor

Vem passar Yes You Rock för?

Yes You Rock passar för dig som

 • Är mellan 18 och 65 år
 • Läser, pratar och förstår svenska bra
 • Är öppen för förändring och ditt beteende
 • Är psykiskt frisk* (se nedan)
Får vårt företag en "egen" motivationsplattform?

Nej, alla deltagare delar samma plattform dock kommer deltagarna inte se varandras uppgifter eller annan känslig information.

De personer som deltar på en Live-workshop kommer kunna se varandra och deras namn på respektive deltagare.

Hur mycket kostar Motivationsplattformen?

För ensklid medlem kostar medlemskaet 396 kr / månad + moms.

För företag / organisationer fler än 5 personer så hanterar varje kund utifrån deras behov och önskemål individuellt. Boka in ett samtal med vår kundtjänst.

Vilket språk används?

Det är Svenska som gäller. Det förekomma en del engelska ord och uttryck där Svenska språket inte räcker till.

Du måste kunna förstå svenska både verbalt (lyssna och prata) och läsa.

Weekly Booster Inspirationsföreläsning, hur fungerar den?

Den sänds live som ett så kallat webinaire.

För de som inte kan vara med och se live, kan alltid se inspelningen. Inspelningen sparas tills nästa föreläsning sänds. 

Vi vill ansluta flera av våra medarbetare samtidigt. Hur gör man?

Roligt! Det bästa resultatet får ni när alla era medarbetare är med i plattformen.

Vi skickar en Excelfil till er som ni fyller i med Namn, e-postadress, mobiltelefonnummer mm. Ni skickar tillbaka filen till vår kundtjänst och vi läser in den i vårt system. Välkomst mail skickas till alla medarbetare.

Varje medarbetare får ett eget unikt konto. Detta konto kan inte delas av flera personer.